O klubu

V Športnem društvu Šmartno ob Paki letos obeležujemo 90 let delovanja, kar nas uvršča med slovenske klube z najdaljšo tradicijo.

V društvu si prizadevamo celostno in kontinuirano izvajati zadano strategijo ter športno aktivirati čim več otrok. Tako že najmlajše usmerjamo v zdrav način življenja ter skrbimo, da aktivno preživljajo prosti čas ob druženju z vrstniki, se učijo medsebojnih odnosov, spoštovanja in sodelovanja v skupini. Naše vsakodnevne treninge bogatimo na tekmovalnih nivojih, ki se jih po Sloveniji in tudi širše udeležujemo z vsemi ekipami, od najmlajše selekcije do članske ekipe.


Zgodovina nogometa v Šmartnem ob Paki


Nogomet se je v Šmartnem ob Paki pričel igrati leta 1928, ko so dijaki, ki so obiskovali oglarsko šolo v Celju, prinesli prvo nogometno žogo in s tem pričeli pisati zgodovino šmarškega nogometa.

Najprej se je nogomet igral po okoliških travnikih. Nasprotniki so bila moštva iz bližnje okolice. Tako je bilo vse do začetka 2. svetovne vojne, ko so nogometno žogo za nekaj časa zamenjali za tiste čase bolj pomembni rekviziti. Prva tekma po osvoboditvi je bila odigrana julija 1945 z ekipo 3. brigade državne varnosti. Klub je najprej deloval kot sekcija športnega društva, ki je tekmovala v Celjski področni zvezi. Leta 1951 je bil ustanovljen klub Borec, ki se je kmalu pridružil športnemu društvu Partizan. Vendar so bili delovni pogoji v društvu slabi. Zato so ekipe kmalu pričele delovati po svoje. Leta 1958 je v celjski podzvezi pričela s tekmovanji mladinska ekipa. Leto kasneje je bila ustanovljena članska ekipa, ki se je v naslednjem letu uspela uvrstiti v tekmovanje prvega razreda celjske nogometne podzveze. Za prvo večjo obnovo igrišča so v kraju poskrbeli leta 1963. Članska ekipa je v tem obdobju dosegla vrhunec leta 1967, ko se je uvrstila vzhodno consko ligo, kjer so igrali do leta 1971. Sezona 1971/1972 je prinesla lep uspeh v takratnem pokalu maršala Tita. Kot prvak celjske nogometne podzveze so v Trbovljah premagali domači Rudar in se uvrstili med osem najboljših moštev v tem tekmovanju. Klub se je prvič uvrstil v Slovensko nogometno ligo leta 1973. Na žalost je po eni sezoni izpadel, vendar se je že leta 1975 ponovno vrnil v SNL. Dobro delo vseh selekcij v klubu je prineslo hiter napredek. Tako je Šmartno pod vodstvom trenerja Bojana Prašnikarja leta 1981 postalo prvak Slovenske nogometne lige. Na žalost se ta trend ni nadaljeval. Odhodi igralcev in trenerja so neizbežno vodili k slabšim rezultatom in leta 1985 je prišlo do izpada iz lige. Prav tako so se v naslednjih letih izjalovili vsi poizkusi vrnitve v SNL. Po drugi strani se je dobro delalo z mladimi. Mladinci uvrstili v 2. mladinsko ligo – vzhod, kjer je bil njihov največji dosežek 4. mesto in 2. mesto v pokalu Slovenije. Pionirji so bili v letih 72 in 73 drugi v Sloveniji.

Naslednja prelomnica v šmarškem nogometu se pričela po izpadu iz 2. conske lige leta 1990. Novo vodstvo je pripeljalo nekaj okrepitev in klub se je leta 1992 po kvalifikacijah uvrstil v 2. državno ligo. Od tu sledi nov preporod nogometa v kraju ob Paki, ki je dosegel svoj vrhunec v sezoni 1994/95 ko Šmartno postalo prvak 2.SNL. Na žalost nato niso uspeli v kvalifikacijah za 1.SNL. Sledilo je nekaj povprečnih sezon in uvrščanja v sredino drugoligaške lestvice. Še naprej se je dobro delalo z mladimi. Mladinci so se leta 1993 uvrstili v 2.SML – vzhod, kadeti pa v 2.SKL – vzhod leta 1997. Starejši in mlajši dečki so igrali v tekmovanjih CNP. Leta 1998 je bila postavljena pokrita tribuna, že prej pa preurejeno nogometno igrišče.

V sezoni 2000/2001 se je ekipa Šmartnega pod vodstvom Vojislava Simeunoviča uvrstila v 1. Slovensko nogometno ligo. Čeprav je ekipa v najmočnejši konkurenci nastopala izredno uspešno, je moral klub zaradi finančnih težav leta 2004 izstopiti iz lige. Sledila je ena sezona nastopanja v 2.SNL. Leta je NK Šmartno zaradi spleta več dejavnikov nehal obstojati.

Istega leta je bil ustanovljen nov klub – Šmartno 1928, ki je začel nastopati v ligi MNZ Celje. Že naslednje leto se je uvrstil v Štajersko nogometno ligo, kjer istega leta postal prvak. Kar je pomenilo nastopanje v 3.SNL – vzhod v sezoni 2007/08. Po treh letih igranja v tretji ligi se klub uvrstil v 2.SNL, kar pomeni nov uspeh in novo prelomnico nogometa v Šmartnem.

Podobne težave kot pri članih, so bile pri mlajših selekcijah. Mladinci in kadeti so se dvakrat uvrstili v 1.SML oziroma 1.SKL in prav tolikokrat izpadli. Sedaj oboji nastopajo v drugi ligi – vzhod. Še večje težave so bile pri starejših dečkih, ki so zaradi finančnih težav morali izstopiti iz 1. slovenske lige starejših dečkov. Ti sedaj nastopajo v ustrezni ligi MNZ Celje. Kakor tudi vse ostale mlajše selekcije.

Klub je v letu 2008 dobil nove, moderne prostore za svoje delovanje. Stanje v klubu je v zadnjih letih stabilno. Vodstvo kluba si prizadeva, da bi še izboljšalo pogoje za uspešno delo vseh selekcij in ostalih dejavnikov kluba.

Osebna izkaznica

ŠPORTNO DRUŠTVO ŠMARTNO OB PAKI

Davčna št.: 32004958

Šmartno ob Paki 117

3327 Šmartno ob Paki

Slovenija


Logotip

Himna kluba

ŠPORTNO DRUŠTVO ŠMARTNO OB PAKI

Šmartno ob Paki 117

3327 Šmartno ob Paki

Sekretar kluba - GSM:041/693-314

Nogometni kamp Martinko - GSM:041/741-814

Search